Huis Marie-Joseph, huis Matabish, Villa Ghislaine en Villa l'Yser

Beschrijving

Respectievelijk zogenaamd "Marie-Joseph", "Matabish" en "Villa Ghislaine", volgens opschriften. Aanpalende rijhuizen uit de jaren 1920-1930, gekenmerkt door een eerder smalle linker deurtravee en een uitgewerkte rechter erkertravee met bekronende erker en, of balkon, op verhoogde begane grond, bereikbaar via links gelegen bordes. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels. Twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen) bij nummer 41-42; vier bouwlagen onder plat dak met arduinen balustrade (attiek) bij nummer 43; arduinen sokkel bij nummer 41 en 43; dakkapellen bij nummer 41, -vensters bij nummer 42. Nummer 41-42, rechthoekige muuropeningen, deels met afgeronde bovenhoeken (nummer 42); kleine roedeverdeling.

Nummer 43, gedateerd "Anno 1921", zie opschrift van de borstwering. Gevelritmering tengevolge vlakke pilasters (verticaliserend), markerende arduinen kordons en doorlopende lekdrempels (horizontaliserend). Rechthoekige, steek- en rondbogige muuropeningen voorzien van negblokken en sluitstenen. Neoclassicistische erkerpui (hout), zie geprofileerde kroonlijst op consooltjes, rustend op deels gegroefde pilastertjes.

Nummer 44, zogenaamd "Villa l'Yser", rechts aansluitend; oorspronkelijk soortgelijk rijhuis (zie ordonnantie), doch thans met nieuw gevelparement (witgeglazuurde tegels) on behouden arduinen sokkel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi