Le Grand Hôtel

Zogenaamd "White Residence", voormalig "Le Grand Hôtel".

Imposant, groots hoekhuis (Hendrikaplein nummers 3, 5 en 7; Albert I-laan nummer 112) in art-decostijl, gesigneerd en gedateerd "A. Lagache 1924", zie gevelsteenhoektraveeën; tegenhanger van Zeedijk nummer 31.

In schijnvoegen bepleisterde (simili) baksteenbouw met verwerking van natuursteen (Euvillesteen, arduin) voor constructief belangrijke en gesculpteerde delen.

Mansardedak (leien); duidelijk als hoekgebouw ontworpen met twee, vrijwel evenwaardige gevels (Hendrikaplein, Zeedijk), samenkomend op een afgeronde, torenvormig bekroonde hoektravee. Symmetrisch uitgewerkte gevels met middenrisaliet en buitenrisaliet, laatstgenoemde oorspronkelijk met koepel, doch bij restauratie in 1946 door plat dak (zinkplaten) vervangen. Gewelfde gevelpartijen, rondboog en cirkelsegment als bepalende componenten; veelvuldig gebruik van balkons en balustraden.

Art-decostijl voornamelijk merkbaar in decoratieve elementen zie guirlandes, medaillons, festoenen, bloemmotieven; beeldhouwwerk (toortsdragende mannenfiguur rechts; links beschadigd).

Aan weerszijden hoektraveeën; commercieel uitgebate begane grond, deels aangepast kant Hendrikaplein; sober gehouden achtergevel (Albert I-laan.

U-vormige plattegrond met open binnenkoer als lucht- en lichtvoorziening.

Interieur Fraaie inkomhal met opengewerkt trappenhuis, onder lichtkoepel in art-decostijl; gestileerde, gietijzeren armleuningen; toortsdragend vrouwenbeeld op sokkel (gips?) in centrum.

• Stedelijk Archief Nieuwpoort, reeks 874.1, plannen H-Z.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi