Architectenwoning Peter Callebout

Beschrijving

Eigen woning uit 1956 van architect P. Callebout (Nieuwpoort); gelegen midden verkaveling met moderne huizen, waarvan P. Callebout er zelf meerdere ontwierp (onder meer Mosweg, nummer 1, 4, 6; Consciencelaan, nummer 4, 15; Ch. De Costerlaan, nummer 4; A. Oleffelaan, nummer 8; Struikweg, zonder nummer; daterend van 1955-1968); heden bewoond door beeldhouwer R. D'Haese, zie beeldhouwwerken in tuin; laatstgenoemde met bewaard duinenreliëf en -begroeiing, afgezet door middel van een laag houten staketsel met horizontale bebording; préfab-bouw, voorgesteld op het "Salon International du Bois" tijdens Gentse jaarbeurs, 1956; voorbeeld van goed geïntegreerd woonhuis, gekenmerkt door sobere materiaalkeuze en vormgeving in functie van de interieur-exterieur-relatie; slaap- en woonvertrekken op eenzelfde niveau, gevat tussen twee horizontale vlakken, zijnde vloer en plat dak; grote muuropeningen; belang van houtstructuren zie open, verticale beplanking (beïnvloed door mobiele wanden in Japanse woningbouw ?) tegen de zuidwestelijke gevel.

• BEKAERT G., STRAUVEN F., La construction en Belgique 1945-1970, Antwerpen, 1972, p. 286-287.
  • PUTTEMANS p., HERVE L., Moderne bouwkunst in België, Brussel, 1975, p. 186-187.