Slachthuisbewakerswoning

Beschrijving

Stedelijk slachthuis ingeplant op tweesprong bij Koningin Elisabethlaan. Geheel van verschillende dienstgebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen) rondom binnenplaats, naar ontwerp van architecten Pil en Carbon (Oostende) van 1921. Verschillende aanpassingen en nieuwe bijbouwen. Bewaren nog grosso modo het oorspronkelijk uitzicht: de woning van de slachthuisbewaker aan de straat, het slachthuis in het midden van binnenkoer met muur en toegang aan straatzijde, lange varkensstal aan de Koningin Elisabethlaan. Eclectische baksteenarchitectuur met historiserende inslag.

Woning van de slachthuisbewaker. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen. Onder zadeldak (nok loodrecht op de straat); lagere haakse zijvleugel onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Variante op de regionale Vlaamse-renaissancestijl, zie ontleningen: linker tuitgevel met muurvlechtingen en fiaal, beluikte houten kruiskozijnen in rondboogomlijsting op afzaat, rondboogdeur met bovenlicht ingeschreven in uitgelengde getoogde omlijsting, casementen met drie overkragende korfboogjes van rechter zijvleugel, rechter zijtuitgevel, hoge geprofileerde schoorsteen met pilastertjes.

Witgekalkte koermuur met gepikte plint. Analoge casementen. Toegang tot binnenplaats tussen bakstenen pijlers.

Slachthuis geïnspireerd op de regionale 17de-eeuwse abdijschuren (Ten Bogaerde, Allaertshuizen), zie voornamelijk zijgevels. Rechthoekig gebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Lange gevels: vier rondboogpoorten onder doorlopende druiplijst, tussen steunberen met versnijdingen; aanpassingen. Behouden houten spijlwerk in het boogveld van twee poorten. Vier dakkapellen voorzien van puntgevel met muurvlechtingen, top- en schouderstukken, lichtgleuf; gekoppelde, licht getoogde vensters. Oostelijke zijpuntgevel met muurvlechtingen, en uitlopend op geprofileerde schoorsteen. Steunberen met versnijdingen. Twee zogenaamde Brugse traveeën met radvormig uilengat. Asemgaten in de geveltop. Analoge westgevel, heden deels ingebouwd.

Lage varkensstal (nok parallel aan de straat). Rechthoekige venstertjes met afgeronde bovenhoeken. Centrale getoogde poort.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 861.41; 802.5/6, nummer 571.41.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Het slachthuis en de varkensstal zijn gesloopt; alleen de woning van de slachthuisbewaker met haakse zijvleugel bleef bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els