Eenheidsbebouwing met werkplaats en arbeiderswoningen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van twee bouwlagen, met respectievelijk werkplaats op hoek bij Lt. Calbergstraat en rechts aansluitende rij arbeiderswoningen, uit de jaren 1920. Gekenmerkt door baksteenversieringen onder meer aflijnende muizentand, borstwering met casementen voorzien van kruismotief van uitstekende bakstenen, venster- en deurboogvelden in visgraatverband, en doorlopende druiplijsten. Gebruik van hardsteen voor lateien en lekdrempels.

Werkplaats onder deels beglaasd en geknikt zaagdak (nok loodrecht op de straat). Schermgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën onder gebogen kroonlijst met casementen van overhoekse baksteenkoppen. Linker zijgevel van zeven traveeën gemarkeerd door vlakke pilasters van lichtere bakstenen.

Arbeiderswoningen van het enkelhuistype met twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Lijstgevels met afgeschuinde sokkel, rechts risaliet en gekorniste kroonlijst op twee houten consoles.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi