Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch rijhuis van bak- en hardsteen naar ontwerp van architect-landmeter V. Tinant (Oostende), en gedateerd 1922 door middel van gevelsteen. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel met geaccentueerde tweede travee; erker uitlopend op torenvormig dakvenster onder ingesnoerde spitsbekroning (leien) op houten modillons. Licht uitspringende rechter doorgangstravee van het Ankerstraatje; dakvenster met oculus onder in- en uitgezwenkte top met vaasvormig topstuk. Horizontaal belijnde bovenverdieping door middel van platte banden, cordons en doorlopende onderdorpels. Getoogde bovenvensters in rechthoekige omlijsting met hoekblokken; booglijst voorzien van sluit- en aanzetstenen. Houten linker winkelpui onder kroon- en tandlijst: neorococo deur met waaiervormig bovenlicht en accoladebogige tussendorpel, tussen brede rechthoekige winkelramen. Rechts, geblokte korfboogvormige doorgang op zware, geprofileerde neuten. Fries met geometrisch metselverband onder gesloten dakbalustrade met schijfmotief tussen postamenten. Dakkapel onder ingesnoerde spitsbekroning (leien).

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 233.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi