Hoekhuis ontworpen door A. Golenvaux

Beschrijving

Klein hoekhuis bij Ankerstraatje. Tegen rechter zijgevel, kruisbeeld onder houten luifel en opschrift: "Van oorlog en wee, van rampen op zee, van stormen en onweer, verlos ons O Heer".

Breedhuis van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit het begin van de jaren 1920 en gesigneerd A. Golenvaux rechts in arduinen vensteronderdorpel. Baksteenbouw boven gecementeerde en grijsbeschilderde plint. In- en uitgezwenkte geveltop met drie gekoppelde rondboogvenstertjes onder doorlopende druiplijst. Begane grond met winkelpui ingeschreven in getoogde omlijsting met druiplijst; houten constructie van links deur gekoppeld aan drielicht rechts, beide met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Rechter zijpuntgevel met fiaal, aandak en muurvlechtingen; twee gemarkeerde schoorsteentraveeën. Twee rondbogige zoldervensters onder gebogen druiplijst. Oculus links beneden.

Links, aansluitende arbeiderswoning met dubbelhuisopstand (nummer 14).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi