Hoeve Westhoek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Westhoek

Beschrijving

Ten zuidwesten van de dorpskom gelegen, oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van verankerde, witgekalkte, bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken rondom een met gras begroeid erf; aflijnende bakstenen en, of gekasseide voetpaden; begrinte oprit vanuit de Toekomststraat; rest van omwalling ten zuidoosten.

Ten noorden, boerenwoning van heden vier traveeën en één travee rechteropkamer en één bouwlaag onder een gebogen zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), hoger opgetrokken boven opkamer, uit de 18de eeuw; volgens bewoners daterend van 1660 - 1670 en bekend als voormalig Hof van Zannekin, later aan de godshuizen geschonken. Sporen van bouwnaad en aanpassingen, confer nieuwe muuropeningen in erfgevelzijde en deels vernieuwde en uitgebouwde achtergevel. Linkerzijgevel met behouden aandak, muurvlechtingen en schouderstukken; nieuwe rechterzijgevel.

Ten westen, bewaarde stallen van circa negen traveeën onder gebogen zadeldak met kort overstekende rand (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen). Bakstenen zijgevels voorzien van aandak, schouderstukken, topstuk en muurvlechtingen. Lange gevels verstevigd door middel van steunberen. Korfboogvormige deur- en zolderopeningen. Voorts, rechthoekige recentere muuropeningen. Laag 20ste-eeuws aanbouwsel tegennoordzijgevel.

Ten zuidoosten, kleinere stal (rest van voormalig schuurtje ?) van circa twee traveeën onder een vrij scherp zadeldak (golfplaten, nok parallel aan het huis), thans deels omgebouwd tot garage; lange gevels voorzien van steunberen; westzijpuntgevel, eveneens met steunberen, voorts sporen van aandak en muurvlechtingen. Lager aanbouwsel onder zadeldak tegen oostzijgevel.

Overige gebouwen zonder verdere noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi