Hoeve De Single

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Single

Beschrijving

Eertijds omwalde hoeve met losse opstelling van gebouwen; thans semigesloten hoeve ten gevolge recente aanbouwsels, onder meer 20ste-eeuws woonhuis en stallingen. Nagenoeg U-vormige opstelling van gebouwen rondom gebetonneerd erf; bewaarde vierkante, witgekalkte geblokte hekpijlers met voetgangers- en karrendoorgang.

Ten zuiden, haast volledig ingebouwd boerenhuis waarvan linkeropkamer van twee traveeën + lager rechterwoongedeelte van drie traveeën onder zadeldaken (deels Vlaamse pannen; hoger opgetrokken boven opkamer) bewaard; in kern opklimmend tot 1650, jaartal aangebracht in balk binnenin volgens bewoners. Opkamer afgelijnd door middel van overhoekse muizentand. Oorspronkelijk beluikte, blijkbaar aangepaste rechthoekige opkamervensters in zuidgevel. Eerder gesloten noordgevel, op de getoogde kelderopening na. Zijgevels van opkamer voorzien van aandak, schouderstukken, muurvlechtingen en oostelijk topstuk. In zuidgevel van lager woongedeelte: beluikte rechthoekige vensters, rechts van korfbogige ontlastingsboog. Blinde oostgevel. Nieuwe woning van twee bouwlagen tegen westgevel. Tegen oostgevel: 20ste-eeuwse stallingen ter vervanging van het in 1977 afgebrand oostelijk gedeelte van boerenhuis. Overige gebouwen zonder architecturaal niet noemenswaardig.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi