Hof ter Bommelaere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Bommelaere

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van de verankerde en witgekalkte bakstenen gebouwen, onder pannen zadeldaken, aan weerszijden een gebetonneerd, hoger liggend erf met vaalt, nabij Bommelaeregracht; rest van wal ten oosten van schuur.

Ten zuiden, boerenhuis met rechts aanleunende stallen, uit het eerste kwart van de 19de eeuw, confer gevelsteen, doch sterk aangepast in de 20ste eeuw onder meer aanbouwsels en nieuwe muuropeningen. Linker zijgevel met spoor van lager zittende muurvlechtingen (latere verhoging) en gevelsteen met jaartal 1812.

Ten noorden, gelijklopend met boerenhuis, dwarsschuur uit het eerste kwart van de 19de eeuw; Westelijk gedeelte omgevormd tot stalling; rechthoekige muuropeningen onder meer schuurpoorten en klimmend dakvenster. Bewaarde oostzijgevei op sokkel, met sporen van muurvlechtingen, ovaal uilengat, en centrale steunbeer met versnijdingen. Lager aanbouwsel (20ste-eeuwse garage) tegenwestgevel.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de belangrijkste hoofdkwartieren uit de sector gevestigd op de hoeve, die op militaire kaarten ook Ferme Pauwels wordt genoemd. Getuigen daarvan zijn drie betonnen militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog nabij het hof. Constructie 1 is de meest zuidoostelijke constructie, tegen de boerderijgebouwen aan gebouwd. Constructie 2 ligt iets meer ten noordwesten ervan en is op een bakstenen muur na vrijstaand. Constructie 3 ligt in een weide tegen de Bommelaerevaart.