Home Emiel Vandervelde

Beschrijving

Gelegen midden de duinen, in eenzelfde as en links van Pays de Charleroi. Groepering van meerdere paviljoenen onder plat dak rondom een gebetonneerd binnenplein, in een sobere, modernistische bouwtrant uit de jaren 1930, confer materiaalgebruik, horizontaliserende registers met raampartijen etcetera. Eerste gebouw opgericht door de Belgische Socialistische Partij in 1934-1939, naar ontwerp van architect G. Brunfaut; uitgebreid door architecten L.J. Engels en R. De Winter in 1950-1954

Uitbreiding "Nieuwe Home Emiel Vandervelde", ten zuidoosten, in een duinpanne, naar ontwerp van architect L.J. Engels uit de jaren 1950. Verheven paviljoenen rustend op betonnen pijlers; open begane grond.

Afgebroken in 1999.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi