Neogotisch burgerhuis

Beschrijving

"Villa...", voorts onleesbare benaming. Breedhuis, aan weerszijden geflankeerd door recente appartementsgebouwen.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in neogotische stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw(?). Gele baksteenbouw met gebruik van rode baksteen voor omlijstingen en kordon; brede linkertravee ten opzichte van smalle rechterdeurtravee; verhoogde begane grond bereikbaar via trap met betonnen armleuning; linkerrisaliet eindigend in puntgevel met versierd houten windbord; rechthoekige muuropeningen onder natuurstenen (arduin ? Euvillesteen ?) latei op tandlijst, in spitsboogomlijsting; neogotische tegelversiering in boogvelden; risalietvensters gevat in gezamenlijke omlijsting, analoog aan zogenaamde Brugse travee; aflijnende houten gootlijst, waarachter driehoekige dakkapel; recenter rechthoekig venster onder betonnen latei, rechts boven.

Benedenverdieping verborgen achter reclameborden ten gevolge bouwvallige toestand; enig voorbeeld van neogotische burgerlijke architectuur op Zeedijk voor Westkust; met afbraak bedreigd.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi