Domein Kasteel van Overhamme

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel van Overhamme, resterende dienstgebouwen van een voorheen omgracht kasteel, gesloopt in 1946. Omringend park; gelegen in een recente villawijk. In de 15de eeuw, vermeld als bezit van de familie de Bosch; in 1663 tot leen gemaakt, in 1796 door de leenhoudster barones Johanna van Kumptich, opengesteld als schuilplaats voor de monniken van Affligem. Verwoest in de loop van de 16de eeuw, daarna hersteld. Een gravure van Sanderus van 1644 geeft het toenmalige uitzicht weer: een waterkasteel bestaande uit drie U-vormig gegroepeerde vleugels met een rechthoekig erehof met poort en brug. Aaneengesloten noordwestelijke en zuidwestelijke vleugels: twee bouwlagen onder zadeldaken; hoofdvleugel (ten noordwesten) met toren, en zuidoostelijke zijtrapgevel. Losstaande lange rechthoekige vleugel ten noordoosten, twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, zijtrapgevels en erkers met galerij ten zuidoosten en ten noordoosten. Aan de overkant van de gracht, U-vormige aaneengesloten dienstgebouwen en duiventoren.

Het kasteel werd uitgebreid en gewijzigd in de tweede helft van de 18de eeuw; de aanhorigheden, nu fungerend als woning en als dusdanig aangepast, dateren uit die tijd. Met klimop begroeid U-vormig complex met gekasseide binnenplaats, rechts verdere uitbouw van het middendeel. Ten zuidoosten, middenvleugel van anderhalve bouwlaag en drie traveeën onder mansardedak (leien). Getoogde benedenvensters en deur, in een vlakke omlijsting van natuursteen. Rechthoekige mezzaninovensters. Haakse vleugels van anderhalve bouwlaag met voorgevel van één travee en zijgevels van drie traveeën onder afgewolfd mansardedak (leien) met (latere?) getoogde zoldervensters onder geprofileerde druiplijst. Hoekstenen (zandsteen). Segmentboogvensters gevat in een omlijsting van arduin. Erfgevels: centrale rondboognis met geprofileerde boogomlijsting op geblokte Toscaanse pilasters met lijstkapitelen. Zuidwestelijke vleugel met verzamelbassin in arduin voor de nis, verder recente kraan. Blinde achtergevel. Noordoostelijke vleugel met rechthoekig nisje van arduin met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in de rondboognis; segmentboogdeur in omlijsting van zandsteen in de achtergevel. Rechts, verdere uitbouw van het middendeel, met zelfde ordonnantie, begrensd door licht vooruitspringend vierkant hoekgebouwtje onder afgewolfd tentdak. Achtergevel begrensd door eenzelfde hoekgebouwtje, iets hoger opgetrokken.

In het park, ten noordwesten, links, voormalig wagenhuis met anderhalve bouwlaag onder mansardedak, verbouwd tot garage.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis der stad Aalst, deel 2, Gent, 1875, p. 16 en 17.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Park en toegangsdreef

Een dubbele eikendreef in quinconce-verband verbindt het kasteel met de Brusselsesteenweg. Het kasteelpark bevat een vijver en een (gerestaureerde) ijskelder die zich ten zuidoosten van de kasteelvijver situeert.

Auteurs: Claeys, Dries