Hoeve Hofstede Inghels

Beschrijving

Zogenaamd "Hofstede Inghels" naar laatste hoevebewoners. Merkwaardige, doch vervallen en leegstaande hoeve uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw; U-vormige opstelling van de hoevegebouwen met bakstenen stoep rondom begraasd erf met resten van vroegere omwalling ten noordwesten en noordoosten. Inplanting tussen huizenrij op noordelijke straatzijde. Nieuwe bouw (nummer 17) verstoort enigszins het zicht op de hoeve vanaf de straat. Begin van restauratiewerken en inrichting tot buitenverblijf.

Ten noordwesten, boerenhuis van een linker opkamertravee + twee traveeën en één bouwlaag. Onder doorlopend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand. Stijl- en regelwerk met witgekalkte bakstenen vullingen in verschillende soorten metselverbanden onder meer visgraatverband, op bakstenen voeling (gerestaureerd). Uitstekende ankerbalken. Opkamervenster: beluikt houten bolkozijn met moerbalkankering. Rechthoekige venster rechts met houten kruiskozijn. Rechthoekige, verlaagde en versmalde deur; oorspronkelijk houtwerk verdwenen. Achtergevel. Analoog stijl- en regelwerk bij de opkamer; houten kruiskozijn. Links gerestaureerd bijgebouw (baksteen) onder aanleunend lessenaarsdak (Vlaamse pannen). Mooie laat-gotische linker zijpuntgevel van verankerde gele baksteen met metselaarstekens van roodgeglazuurde bakstenen. Rechthoekige kelderopening in geprofileerde korfboogomlijsting met afzaat. Zogenaamd Brugse traveeën: accoladeboogomlijsting van in korfboogomlijsting gevatte rechthoekige vensters met afzaat en lekdrempel. Houten kruiskozijnen; bewaarde luiken bij zoldervenster en kleine roedeverdeling bij opkamervenster. Gesloten rechter zijpuntgevel (baksteen) met rechthoekige zoldervenster in tudorboogomlijsting deels verborgen door haakse zijvleugel; twee traveeën + een rechter staltravee en één bouwlaag onder soortgelijk zadeldak. Vermoedelijk iets jonger dan hoofdvleugel. Verankerde en witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Eén bouwnaad wijst op vermoedelijk vernieuwd muurgedeelte van staltraveeën. Rechthoekige venster met kozijn en kleine roedeverdeling; deur in korfboogomlijsting. Rechthoekige rechter staldeur waarboven laadvensters. Gesloten achtergevel met recente, kleine muuropeningen; twee aanbouwsels (19de eeuw; 20ste eeuw) onder aanleunende lessenaarsdaken (Vlaamse pannen). Rechter zijpuntgevel met aandak, schouderstukken en spoor van gedicht zoldervenster; rechter aanleunend stalgebouw uit de 19de eeuw.

Ten zuidwesten, haaks tegen het boerenhuis aanleunend stalgebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Getoogde muuropeningen en asemgaten. Ten oosten, 19de-eeuws dienstgebouw (nok parallel aan het boerenhuis).

Interieur van boerenhuis: opkamerbalk met balksloffen voorzien van gesculpteerde (hout) en beschilderde narrenfiguur op geprofileerd voetstuk.

• COSSEY A., Geschiedenis van Leisele, in Heembibliotheek Bachten de Kupe, XII, 1977, Zingem, 1977, p. 154.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi