Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, geheel omgeven door populieren; oprit naar woonhuis afgezoomd met kastanjelaars; willekeurige schikking van gebouwen rondom een deels verhard, deels begraasd erf; moestuin achter de woning.

Ten noorden van erf, boerenhuis van zeven traveeën + twee traveeën met rechts opkamer en één bouwlaag onder deels mank zadeldak (mechanische pannen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw, doch aangepast in 1940, zie gecementeerd jaartal in rechter zijgevel. Verankerde baksteenbouw afgelijnd met houten gootlijst op consooltjes. Getoogde muuropeningen onder strekse bovendorpel, soms voorzien van kozijnconstructie: beluikte vensters met grote roedeverdeling; verbouwd linker venster (rechthoekig). Eerder gesloten achtergevel met 20ste-eeuwse uitbouw. Oostelijke zijgevel met rechthoekige kelderopening in korfboognis.

Ten westen, elf traveeën tellende stalling met schuurgedeelte onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met overkragende rand op houten modillons. Deels aangepaste oudere kern. Lange gevels bestaande uit bakstenen voeling waarop stijlen met horizontale plankenbeschieting. Versteend linker gedeelte met getrapt dakvenster. Rechthoekige en getoogde muuropeningen. Verankerde, bakstenen zijgevels met uilengat. Lager aanbouwsel onder lessenaarsdak (golfplaten) tegen zijgevel.

Rechts van boerenhuis, voormalig wagenhuis, thans stal. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand op modillons. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen. Tegen de oostelijke zijwand aanleunend lager aanbouwsel onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Links van woning, voormalig bakhuis, thans stal. Verankerd bakstenen gebouwtje van drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan het huis, mechanische pannen), met onder meer beluikt houten bolkozijn.

Ten zuiden van hoeve, loods gedateerd 1933 in oostelijke zijgevel, zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi