Herberg Het Muisken

Beschrijving

Zogenaamd herberg "Het Muisken" (hoek Berkendreef). L-vormig hoevetje met onverhard erf. Aan de straat, boerenhuis met bomen ervoor. Dubbelhuistype voorheen met één bouwlaag van acht traveeën onder mansardedak, 1775 gedateerd door middel van muurankers. In zijn huidige vorm, witgeschilderd verankerd gebouw van baksteen op gepikte plint, met bijkomende halve verdieping onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw. Voorgevel (ten zuidwesten): getoogde benedenvensters in omlijstingen van gesinterde baksteen onder druiplijst; latere arduinen lekdrempels. Segmentboogdeur gevat in een gelijkaardige omlijsting onder gestrekte druiplijst. Segmentboogvensters met lekdrempels op de halve verdieping (19de eeuw). Links, zijtuitgevel met vlechtingen, sporen van vroeger mansardedak. Segmentboogvormige benedenvensters in geschilderde omlijsting van gesinterde steentjes (Rijnvorm, zie voorgevel). Segmentboogvormige bovenvensters met lekdrempels. Meer aangepaste achtergevel met resterende steekboogdeur en een klein betralied venster, beide in een beschilderde omlijsting van gesinterde baksteen. Rechts, in het verlengde, dwarsschuur met rechthoekige poort onder houten latei, waarboven laadvenster, verder lagere aanbouw. Aanhorigheden uit de 19de eeuw en later.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle