Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van gebouwen rondom onverhard, met bakstenen paden omzoomd erf, gelegen ten noorden van kerk en ten zuiden van station, nabij soortgelijke hoeve. Sporen van vroegere wal ten oosten. Kleine boomgaard afgezet met populieren, achter het huis. Ten noorden, boerenhuis bestaande uit een voormalig schuurgedeelte links van drie traveeën + drie traveeën woongedeelte + rechts opkamer van twee traveeën en één bouwlaag onder onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot, tweemaal verspringende nokhoogte), deels mank wegens aanbouwsel aan noordgevel. Dakvensters onder zadeldak, voorzien van zuidelijk tuitgeveltje met aandak, top-, schouderstukken, en muurvlechtingen boven vierde en zesde travee. In kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerd gebouw van gele bakstenen met witgekalkte erfgevel op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen. Beluikt keldervenster met kozijn en houten latei. Benedenvensters met beluikt kozijn, het rechter verdiept in steekboogomlijsting. Oorspronkelijk beluikte opkamervensters met houten bolkozijn, in korfboogomlijsting. Kozijnvenstertjes in soortgelijke omlijsting, in dakvensters. Kozijndeur met verdeeld bovenlicht en bordes. Rechthoekig kelderdeurtje in korfboogomlijsting onder de opkamer. Schuurgedeelte met aangepaste muuropeningen (garagepoorten). Aandak met muurvlechtingen en schouderstukken, tussen vijfde en zesde travee. Soortgelijk aandak bij oostelijke zijgevel. Achtergevel met blind linker opkamergedeelte en resten van horizontale plankenbeschieting rechts.

Ten zuiden, paardenstal van drietal traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op opkamer, Vlaamse pannen). Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Getoogde, tweedelige staldeur. Zijgevels voorzien van aandak, schouderstukken en muurvlechtingen. Lager (recenter) aanbouwsel tegen zuidgevel.

Ten zuidwesten van erf, midden weide, dwarsschuur onder zadeldak (nok parallel aan het huis) met rechts dakschild op schoorstukken. Versteende lange gevels. Westelijke zijgevel met aandak, topstuk en muurvlechtingen; ten oosten met horizontale plankenbeschieting. Schuurpoorten onder luifel. Recente aanbouwsels tegen lange gevels. Oostelijk schuurgedeelte omgevormd tot stalling.

Ten zuiden, deels aangepast bakhuis met ovenkot onder zadeldaken (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen). Onder meer tweedelig kozijndeurtje in noordelijke zijgevel.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi