Appartementsgebouw in art nouveau

Beschrijving

Hoekhuis in art-nouveaustijl, voornamelijk tot uiting komend in behandeling van vensters: wisselende vormen, roedeverdeling en omlijstingen; bakstenen gebouw van 1927, zie jaarsteen in erkervormig vooruitspringende straatgevel; uitgebouwde begane grond.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Lift

In het appartementsgebouw in de Konijnenweg 1 werd vóór 1958 door Schindler in een open schacht een elektrische personenlift geïnstalleerd. De lift met metalen ophangsysteem ontsluit vanuit de inkom- en trappenhal vijf niveaus en biedt plaats aan drie (oorspronkelijk vier) personen (nominale last: oorspronkelijk 300 kg, nu 225 kg). Metalen hekwerk, ingevuld met draadijzer, schermt de open schachtzijden af. Op de bordes bevinden zich metalen zwaaideuren die op de diverse verdiepingen identiek zijn. De van een lampje voorziene oproepknoppen zijn op de diverse niveaus identiek en dragen het logo van constructeur ‘Schindler’. De houten liftkooi is toegankelijk via een metalen harmonicadeur met handgreep. De kooiwanden bestaan uit eenvoudige houten wandpanelen met verluchtingsgleuven onder het plafond. Tegen de achterwand is een spiegel voorzien. In een zijwand is een gegraveerd metalen bedieningspaneel met zendknoppen en met het logo van de firma ‘Schindler’ ingebracht. Een verlichtingselement, centraal in het eenvoudige houten plafond, zorgt voor de vereiste kooiverlichting. De oorspronkelijke Schindler-elektromotor, kabeltrommel en schakelkast in de machinekamer werden na 1958 aangepast.

• Informatie verkregen via de vereniging van mede-eigenaars (28 juni 2022).
Auteurs: Becuwe, Frank