Hoeve Hof ter Haelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Haelen

Beschrijving

Historisch belangrijke hoeve, oorspronkelijk een Brabants leen, mogelijk gegroeid uit de mansio van een Brabantse heer binnen Leest-Mechelen. Reeds aangeduid in het Caertboeck Van Acoleyen (blad 6, nummer 1). Genoemd naar één der oudst gekende eigenaars namelijk Vrancke van Haelen de Mirabello (1375), (zie de Brabantse leenregisters). Naderhand "pachthof van Grisperre" (1614-1759). Sedert de openbare verkoop in 1759 eigendom der familie de Meester.

Oorspronkelijk omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen: recent woonstalhuis (1967) ten zuiden; langsschuur, mogelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, van zes traveeën met aanpalend, vermoedelijk circa 1886 aangebouwd wagenhuis, eveneens zes traveeën, ten noorden: verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); rechthoekige muuropeningen met houten lateien.

• DE MEESTER DE RAVESTEIN B., L'Hof van Halen à Leest, Overdruk Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen, deel XLIX, 1945, p. 76-114.
  • Leest Geweest, o.l.v. HERREGODS G., s.l., 1978, p. 69-71.
  • VERBESSELT J., Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw. Deel XIV. Tussen Zenne en Dijle IV, Pittem, s.d., p. 343-344.