Landhuis Hof van Egelgem of Kasteel Torekens

Beschrijving

Voormalig "Hof van Egelgem", modo "Kasteel Torekens", mogelijk omdat het eertijds voorzien was van een aantal torens. Volgens J. Verbesselt met Frankische oorsprong; in het kaartboek van J. Van Acoleyen (1712) aangeduid als "pachthof van den heer Schooff". Gelegen nabij de grens met Zemst, op een domein dat toegankelijk is via een beukendreef.

Huidig landhuis met uitzicht van circa 1907: gecementeerd breedhuis met dubbelhuisopstand van acht traveeën en twee bouwlagen onder geknikt schilddak (mechanische pannen) met dakkapellen.

Gecementeerde lijstgevels met aan de voorgevel beluikte rechthoekige vensters en dito deur voorafgegaan door een portaaltje. Achtergevel gemarkeerd door vierkante toren onder leien spits en latere aanbouwsels. Latere bakstenen bijgebouwen.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Mechelen/Hombeek, 1907/8.
  • VERBESSELT J., Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw. Deel XIV. Tussen Zenne en Dijle IV, Pittem, s.d., p. 301-302.