Beschrijving

Oorspronkelijk omwald hoevetje met losse bestanddelen, gelegen midden weilanden en omgeven door wilgen en abelen; onverhard erf met vaalt en notelaar voor voormalig boerenhuis, thans varkensstal; oudere nederzetting, waarvan de meeste gebouwen, op het boerenhuis en stalgebouwtje na, in de loop van de 20ste eeuw vervangen. Thans nieuw woonhuis en loodsen nabij de baan.

Ten noorden van erf, boerenhuis van drie traveeën + twee traveeën met rechts opkamer en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, golfplaten), deels mank wegens uitbouw aan achterzijde, met links wolfseind en een deels overstekende rand op modillons aan erfzijde. Daterend van 1680, jaartal aangebracht op thans verdwenen balk, volgens bewoners. Verankerde en witgekalkte baksteenbouw ter hoogte van opkamer; stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen voor lager woongedeelte, beide op gepikte plint; uitstekende ankerbalken in linker deel. Rechthoekige muuropeningen met bewaarde houten kozijnconstructie: kozijndeur en beluikte vensters met bolkozijn en kleine roedeverdeling in lager woonhuis; opkamer onder meer met kelderopening met kozijn en houten latei onder korfboogvormige ontlastingsboog en beluikt kozijnvenstertje met kleine roedeverdeling. Achtergevel met blind opkamergedeelte; beluikt venster met houten kruiskozijn en kleine roedeverdeling rechts. Sporen van aandak, mogelijk ook schouderstukken, in oostelijke zijgevel; rechthoekige kelderopening met rollaag, getralied kozijn en houten latei; rechthoekige, deels gedichte zolderopening met rollaag en beluikt venster met (kruis ?)kozijn. 19de-eeuwse uitbouw van één travee onder lessenaarsdak, tegen westelijke zijgevel. Bewaarde moerbalken met balksloffen in "binnenhuis" en opkamer.

Ten noordoosten van erf: stalling uit het vierde kwart van de 17de eeuw (?). Geel bakstenen gebouwtje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, golfplaten) met overstekende rand en links wolfseind op modillons (strobeschieting). Klimmend dakvenster boven westgevel. Rechthoekige muuropeningen, sommige met kozijnconstructie, houten latei of rollaag. 20ste-eeuws aanbouwsel tegen zuidgevel.

In verlengde van stalling, 20ste-eeuwse loods ter vervanging van vroegere dwarsschuur met horizontale plankenbeschieting en strodak.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi