Herberg-gemeentehuis De Leute

Beschrijving

"De Leute", herberg-gemeentehuis, gelegen ten zuiden van de kerk, aan de kruising van de Oerenstraat en Westover. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en oorspronkelijk een, thans twee bouwlagen onder mank, oorspronkelijk geknikt (te oordelen naar lager zittende muurvlechtingen in linkerzijgevel), zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1871 door muurankers in rechterzijgevel. Verankerd gebouw van gele baksteen met muurankers in vorm van letters JBDCAE op borstwering. In voorgevel, rechthoekige muuropeningen: keldergaten met houten, getralied bolkozijn onder de twee linkse opkamertraveeën; benedenvensters in korfboogomlijsting met blind boogveld. Lager aanbouwsel van twee traveeën onder zadeldak (nok parallel met huis, Vlaamse pannen) tegen linkerzijgevel. Gewijzigde muuropeningen. Sporen van steekboog in eerste travee.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi