Herberg In het Hof van Commerce

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In het Hof van Commerce

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gehucht Clachoire

Beschrijving

Zogenaamd "In het Hof van Commerce" volgens uithangbord; landelijke herberg. Hoekhuis bij Veurnestraat. Dubbelhuistype van vijf traveeën en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met hanggoot, uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. Verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige vensters met strekse latei en afzaat; beluikte kozijnen. Rechthoekige deur met kozijn, gestrekte tussendorpel en tweedelig bovenlicht. Achtergevel: muuropeningen, zie voorgevel; deur met gebogen tussendorpel voorzien van gestrekte uiteinden, en bovenlicht met roedeverdeling. Rechts lagere bijbouw onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) afgewolfd aan straatzijde.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi