Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Leisele

Beschrijving

Voormalig schoolgebouw, in de tweede helft van de 19de eeuw omgevormd tot twee breedhuizen van elk vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen) met twee klimmende dakkapellen en hanggoot. Oude kern van 1787, volgens muurankers. Beraapte lijstgevel afgelijnd met geprofileerde en witbeschilderde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting; vensters met kozijn en geprofileerde tussendorpel; rolluikkasten bij nummer 12 en luiken bij nummer 13. Wit- (nummer 13) en geelbeschilderde (nummer 12) achtergevel afgelijnd met overhoekse muizentand uitgezonderd de twee linker traveeën (vermoedelijk later toegevoegd). Beluikte vensters met rechthoekig kozijn en kleine roedeverdeling; nummer 13 met opkamervenster gevat in getoogde omlijsting op afzaat; verbreed opkamervenster bij nummer 12. Rechthoekige deuren met kozijn, gestrekte tussendorpel en bovenlicht met kleine roedeverdeling.

Opgetekend in augustus 1977 en inmiddels vernieuwd bakstenen gevelparement bij nummer 13.

• COSSEY A., Geschiedenis van Leisele, in Heembibliotheek Bachten de Kupe, XII, 1977, Zingem, 1977, p. 71.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi