Hoeve Het Eikhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve "Het Eikhof"

Beschrijving

Zogenaamd "Het Eikhof". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom begrint erf; bakstenen stoepen en gekasseid voetpad. Ten noordoosten, boerenhuis op terp. Met wilgen afgezoomde rest van omwalling achter laatst genoemde en ten noordwesten. Vroegere erfoprit ten noorden volgens plaats van wagenhuis, thans ten oosten.

Ten noordoosten, boerenhuis bestaande uit oude kern in stijl- en regelwerk uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste helft van de 18de eeuw (?), versteend circa 1930. Erfgevel van zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met laadvenster. Rechthoekige muuropeningen. Links, twee lagere bijbouwtjes van respectievelijk één en twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, mechanische pannen). Rechts, haaks aanbouwsel dat opkamer verbergt. Onderkelderde achtergevel met spoor van vroegere voeting, zie oudere bakstenen; rechthoekige muuropeningen. Interieur met geprofileerde balksloffen in opkamer en kelder.

Ten noordwesten stalvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis) uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ten zuidwesten, dwarsschuur onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, golfplaten); 1818, oudste jaartal in kerfsneetechniek op binnenkant van rechthoekige schuurpoort. Lange wanden: stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Krukgebint van vijf traveeën Links, in het verlengde aanleunend nutsgebouw uit de 20ste eeuw.

Ten noordoosten buiten de omwalling, wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Voorgevel met platenbeschieting en luifel. Bakstenen achtergevel. Rechter zijgevel; stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Ankerbalkgebint van drie traveeën. Linker zijgevel met recenter aanbouwsel.

Ten noorden en westen, nieuwe loodsen.

• VIERIN J., Over de landelijke woning aan de Vlaamsche kust. Kenteekens der Bouwwijze van de Streek, Brussel, 1921.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi