Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom deels verhard erf met moestuin voor het boerenhuis. Ten zuidoosten, met wilgen en populieren afgezoomde rest van omwalling. Sinds de 19de eeuw opgesplitst in twee hoeven, zie een tweede onverhard erf ten noordoosten; boomgaard ten oosten.

Ten noordwesten van het oudste erf, boerenhuis met een links opkamertraveeën + vijf traveeën onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen), gedateerd 1768 op deurtussendorpel van achtergevel; hogere nok bij opkamer; gedeelten met overstekende dakrand op houten modillons. Verankerde gele baksteenbouw; laatste rechter travee met nieuw muurgedeelte van rode baksteen. Getraliede rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Rechthoekige vensters met houten kruiskozijn bij opkamer; houten kloosterkozijn bij tweede en vierde linker travee, houten bolkozijn met geprofileerde wisseldorpel bij derde travee; deels bewaarde kleine roedeverdeling, tralies en luiken. Recentere rechter deuropening ter vervanging van smal kozijnvenster overgeplaatst naar oorspronkelijke deurtravee, thans tweede linker venstertravee.

Achtergevel. Muuropeningen als erfgevel. (getoogde deur (rollaag); merkwaardig kozijn met getralied bovenlicht en gebogen tussendorpel met vermeld jaartal 1768 en klein rozetmotief, afkomstig uit erfgevel. Gewijzigde rechthoekige vensteropening met 19de-eeuws houtwerk links van de deur.

Rechts, lagere bijbouw van drie traveeën onder licht gebogen, deels mank zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Nieuwe muurgedeelten van rode bakstenen. Rechthoekige muuropeningen met 20ste-eeuws houtwerk.

Linker zijgevel met aandak en schouderstukken; rechthoekige kelderopening met getralied kozijn; gedicht zoldervenster.

Interieur van nummer 7: bakoven naast keukenschouw. Ten zuidwesten, stalvleugel onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons en schoorstukken, van circa 1800 (?). Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling; uitstekende ankerbalken. Rechthoekige staldeuren. Ankerbalkgebint van vijf traveeën. Aanbouwsels tegen zijgevels; rechts bijbouw met horizontale plankenbeschieting.

Ten zuidoosten, dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen ter vervanging van oorspronkelijke strobedekking); overstekende dakrand op houten modillons; 1803, oudste jaartal in kerfsneetechniek op houten afscheiding van tasruimte. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Zijgevels met golfplatenbeschieting. Recentere aanbouwsels.

Ten noordoosten van tweede erf, 19de-eeuwse dwarsschuur met stalgedeelte onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons. Lange wanden met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting. Rechthoekige schuurpoort en staldeuren. Links, aanleunende nieuwe loods.

Rechts tegen achtergevel van boerenhuis aanleunend bakhuis (?).

• COSSEY A., Geschiedenis van Leisele (Heembibliotheek Bachten de Kupe, XII, 1977), Zingem, 1977, p. 155.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi