Huis In de nieuwe herberg

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "In de nieuwe herberg". Voormalige landelijke herberg, type afspanning; achtergelegen verwaarloosd dwarsschuurtje met horizontale plankenbeschieting.

Woonhuis van zes traveeën met blind rechter stalgedeelte van één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1865 door middel van muurankers in straatgevel. Verankerde rode baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen met strekse latei en arduinen lekdrempel. Beluikte vensters met kozijn en grote roedeverdeling. Deur met kozijn en tweedelig bovenlicht. Rechter zijpuntgevel: rechthoekige muuropeningen met kozijn, onder meer staldeur met houten hek.

• COSSEY A., Geschiedenis van Leisele in Heembibliotheek Bachten de Kupe, XII, 1977, Zingem, 1977, p. 201.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi