Hoeve Het fort

Beschrijving

Zogenaamd "Het fort". Oorspronkelijk omwalde hoeve uit de 19de eeuw. Losse, vierkante opstelling van de hoevegebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom deels verhard erf. Ten oosten, rest van omwalling. Ten zuidoosten, onverharde erfoprit met rechts zichtbepalende dwarsschuur net buiten thans gedempte omwalling.

Ten noorden, boerenhuis met een opkamertravee links + vijf traveeën van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Rode baksteenbouw met gebruik van gele bakstenen voor de twee traveeën rechts. Getoogde kelderopening onder de opkamer. Beluikte rechthoekige vensters.

Ten westen en ten zuiden, bakstenen stalgebouwen zonder verdere noemenswaardigheden. Ten zuidoosten, grote dwarsschuur met links wagenhuisgedeelte onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons; gedateerd 1866 door middel van rode bakstenen opgenomen in metselverband van rechter zijgevel met radvormig uilengat; wagenhuisgedeelte van 1880 volgens analoge datering in linker zijgevel. Verankerde gele baksteenbouw. Korfboogvormige naast recentere rechthoekige schuurpoorten; asemgaten. Rondboogpoorten bij wagenhuis. Rechter zijgevel; recentere aangebouwde stal onder aanleunend lessenaarsdak. Krukgebint van tien traveeën (schuur).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi