Hoeve Leenhof van Hazebrouck

Beschrijving

Zogenaamd "Leenhof van Hazebrouck". Voormalig leenhof van de burcht van Veurne, dat tot de 14de eeuw toebehoorde aan het geslacht van Hazebrouck, om vervolgens verschillende andere eigenaars te kennen.

Oorspronkelijk dubbel omwalde hoeve (volgens bewoners), gelegen midden weilanden. Losse, U-vormige opstelling van de 19de-eeuwse hoevegebouwen onder pannen zadeldaken rondom een gekasseid erf; bakstenen stoep voor het boerenhuis.

Ten noordwesten, woonhuis van vijf traveeën + twee rechter opkamertraveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), gedateerd 1822 door middel van muurankers. Verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige kelderopening met kozijn verdiept in getoogde omlijsting onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen in getoogde omlijsting met afzaat. Kozijnvensters met schuiframen en grote roedeverdeling, kozijndeur; tussendorpels met tandlijst. Tweedelig, aan binnenzijde getralied deurbovenlicht. Verdwenen luiken. Gewijzigde linker vensteropeningen. Rechter zijgevel met aangebouwde garage.

Ten zuidwesten, stalgebouw (nok loodrecht op het boerenhuis) met onleesbare gevelsteen in de rechter zijgevel; geen verdere noemenswaardigheden.

Ten noordoosten, oninteressant stalgebouw (nok loodrecht op het boerenhuis).

• COSSEY A., Geschiedenis van Leisele in Heembibliotheek Bachten de Kupe, XII, 1977, Zingem, 1977, pagina 26.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De vermelde stalvleugel, die zich ten zuidwesten van het erf bevond, werd al vóór 2000 gesloopt. Het woonhuis bleef behouden.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003, Beverenstraat 77, Alveringem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 5 november 2021).