Hoeve met rosmolen

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, voornamelijk interessant omwille van bewaarde rosmolen: onlangs hersteld vierkant gebouwtje (3,90 x 3,90 m) bestaande uit een gecementeerde bakstenen voeling, voorzien van horizontale plankenbeschieting, onder tentdak (mechanische pannen) met overstekende rand, gebouwd in 1893 door Henry Ryckeboer, naar een inscriptie "HR 1893" op de thans verdwenen koningspil. Rechthoekige muuropeningen en rond kijkgat, naast de deur. Bewaard kransstuk. De binnenrichting was afkomstig uit rosmolen van Wulveringem. Aan de vroegere staartbalk waren eertijds twee paarden gespannen, welke met de zon meeliepen.

• DEVLIEGHER L., Rosmolens in de Westvlaamse kuststreek, in Biekorf, LXXVI, 1975-1976, p. 303-304.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi