Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, schuin ingeplant ten opzichte van de weg, aan rand van de dorpskom; moestuin aan straatzijde; boerenhuis aanleunend bij langgestrekte type met aanleunende schuur. Boerenhuis van twee traveeën met links opkamer + zes traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak (Vlaamse pannen), met 19de-eeuws uitzicht, doch mogelijk oudere kern (?). Verankerde baksteenbouw. Straatgevel afgelijnd met houten, gekorniste gootlijst. Licht getoogde kelderopening onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen met strekse latei en kozijnconstructie; beluikte vensters met geprofileerde tussendorpel en lekdrempel; kozijudeur met bovenlicht. Sporen van wijziging, onder meer bouwnaad, in erfgevel. Laatst genoemde bestaande uit een twee traveeën tellende linker opkamer + twee traveeën lager woongedeelte + twee traveeën met rechts opkamer. Rechthoekige muuropeningen, de getoogde rechts gelegen kelderopening met getralied kozijn uitgezonderd. Oorspronkelijk beluikte vensters met houten bolkozijn en kleine roedeverdeling in linker opkamer; oorspronkelijk beluikt venster met houten kruiskozijn en kleine roedeverdeling rechts van deur; rechts opkamer: beluikte vensters met kozijn en geprofileerde tussendorpel, onder strekse latei. Overige muuropeningen gewijzigd. Tegen linker zijgevel aangebouwde dwarsschuur: verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok parallel aan het huis, doch iets vooruitspringend; Vlaamse pannen) met overstekende rand. Sporen van bouwnaad in straatgevel. Noordzijde met rechthoekige schuurpoort en accoladeboogdeurtje. Westelijke zijgevel voorzien van aandak.

Ten noorden van boerenhuis, 19de-eeuwse stallingen onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan het huis) met overstekende rand op modillons. Verankerde baksteenbouw. Bewaard kozijnvenstertje met kleine roedeverdeling in zuidgevel. Oostelijke zijgevel met onder meer zonvormig uilengat in de top. Tegen de westelijke zijgevel aanleunende dwarsschuur van zeven traveeën onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan het huis), deels mank wegens 20ste-eeuwse uitbouw aan zuidkant, zonder verder belang.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi