Brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij

Beschrijving

Brouwerij, bestaande uit een woonhuis en L-vormig opgestelde industriële gebouwen rondom een grotendeels gekasseide binnenplaats. Woonhuis voorafgegaan door kleine siertuin, afgezet met gecementeerd muurtje. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Verankerde gele baksteenbouw op een met schijnvoegen gecementeerde plint, voorzien van getoogde kelderopening ter hoogte van vierde travee. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei. Kozijnvensters met geprofileerde tussendorpel en lekdrempel, beluikt op begane grond. Behouden roedeverdeling op de verdieping. Kozijndeur met tweedelig bovenlicht ter hoogte van tweede travee. Aflijnende gootlijst op klossen.

Tegen de linker zijgevel aanleunende brouwerij van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met links wolfseind, uit de 19de eeuw. Gele baksteenbouw op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen met strekse latei. Koetspoorten in rechter travee. Halfronde venstertjes met waaiervormige roedeverdeling bovenaan. Rechthoekig dakvenster onder overkragend zadeldak ter hoogte van tweede travee. Zelfde ordonnantie voor de witgekalkte achtergevel (binnenplaatszijde). Noordelijke begrenzing van binnenplaats gevormd door rechthoekig gebouwtje (oorspronkelijk eest ?) van vier traveeën en twee bouwlagen onder gebogen schilddak (Vlaamse pannen), thans stapelruimte. Deels bewaarde horizontale plankenbeschieting.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi