Hoeve Noordhof

Beschrijving

Zogenaamd "Noordhof" ook zogenaamd "Hoge Poorte". Oorspronkelijk omwalde meerledige hoeve (rest van wal ten zuiden) met boerenhuis op terp, evenwijdig aan straat, ertussen liggende moestuin. Begraasd erf, ten zuidoosten begrensd door een lange dwarsschuur met stallingen en wagenhuis. Bakstenen paden, verbinding tussen boerenhuis, dwarsschuur en stalgebouw. Eens afhankelijk van de abdij van Eversam (Stavele) waarmee het via een kerkwegel was verbonden. Weide ten oosten van hoeve, thans nog zogenaamd "Kerkhof".

Boerenhuis van vier traveeën + twee traveeën rechts opkamer en één bouwlaag onder een gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende rand en klimmende dakkapellen, gedateerd 1861 door middel van gevelsteen in rechter zijgevel, doch met oudere kern (onderbouw) uit 17de-18de eeuw. Verankerde gele baksteenbouw met oudere bakstenen ter hoogte van de plint. Erfgevel met gewijzigde muuropeningen (20ste eeuw): rechthoekige vensters onder betonnen latei; deur met bovenlicht in getoogde omlijsting met strek, ter hoogte van tweede travee. Soortgelijke muuropeningen in noordgevel; bewaard keldergat met getralied, houten bolkozijn in korfboogomlijsting en kozijndeurtje, onder de opkamer. Lager aanbouwsel van één travee onder lessenaarsdak tegen westgevel. Oostelijke zijgevel voorzien van twee kelderopeningen, idem aan deze in noordgevel; venster met houten kruiskozijn en kleine roedeverdeling in steekboogomlijsting, ter hoogte van de top. Leiperelaar.

Interieur: woonkamer met bewaarde moeren kinderbalken.

Ten oosten van boerenhuis, stalgebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht in verlengde van die van het huis) met overstekende rand, uit de 19de eeuw(?). Verankerde gele baksteenbouw. (oeil-de-boeuf boven elke rechthoekige staldeur, waarvan twee met strekse latei. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen noordgevel. Venster met beluikt kozijn en kleine roedeverdeling in laatst genoemde gevel. Westelijke zijgevel voorzien van twee rechthoekige staldeuren onder strek. een oeil-de-boeuf en een kozijnvenstertje met kleine roedeverdeling in korfboogomlijsting, ter hoogte van de top. Gelijkaardig venstertje in oostelijke zijgevel, waartegen meerdere aanleunende uitbouwen (20ste eeuw). Ten zuidoosten van boerenhuis, grote dwarsschuur met stallingen en rechts wagenhuis onder zadeldaken (Vlaamse pannen, nok parallel aan het huis, verschillende nokhoogten) met overstekende rand, thans dienstig als garage en stal. Baksteenbouw (aanwezigheid van "moefen") met sporen van stijlen regelwerk. Rechthoekige muuropeningen.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi