Herenhuis en brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Ten opzichte van de rooilijn vooruitspringend herenhuis met rechts aanpalende voormalige brouwerij, thans drankendepot.

Neoclassicistisch getint breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse + mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde en beigebeschilderde lijstgevel op groenbeschilderde plint. Rechthoekige muuropeningen, onder meer twee blinde links op de bovenverdieping, met afgeronde bovenhoeken gevat in vlakke, groenbeschilderde omlijsting met sluitsteen; bijkomend groenbeschilderd paneelwerk onder de licht uitspringende onderdorpel van de benedenvensters. Behouden houtwerk; grote roedeverdeling. Deurbordes. Links, rechthoekige koetspoort. Zijgevels met rondboogvormige zoldervensters; kozijnen.

Rechts, voormalige brouwerij met straatgevel van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rode baksteenbouw. Halfronde bovenvensters, enkele met bewaarde radverdeling. Spoor van twee dichtgemetselde rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken boven twee eveneens dichtgemetselde, steekboogvormige kelderopeningen links van recent gewijzigde poort.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi