Molenaarswoning van 1834

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis. In nabijheid van laatst genoemde bevond zich tot in 1973 de thans naar Oost-Vleteren overgebrachte gesloten staakmolen van 1746.

Zuidelijk georiënteerd breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons (zuidgevel) en hanggoot (noordgevel), gedateerd 1834 door middel van muurankers in rechter zijgevel. Witgekalkte verankerde baksteenbouw. Behouden getoogde omlijsting met afzaat bij vensters links en rechts van de deur in rondboogomlijsting. Bewaarde afzaat bij de overige rechthoekige vensters. Beluikte houten bolkozijnen met schuiframen; bewaarde geprofileerde wisseldorpel en kleine roedeverdeling bij twee vensters rechts. Rechthoekige kozijndeur. Meer gesloten achtergevel (noord- en straatgevel) met een opkamertravee rechts waaronder twee getoogde kelderopeningen. Soortgelijke vensters als zuidgevel behalve gewijzigd en gedicht venster links. Muurankers in de vorm van de initialen P.L.L.L., sterk verbouwd dwarsschuurtje; nog enkele sporen van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen.

Rechts, nieuw nutsgebouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi