Boerenwoning

Beschrijving

Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve, zie aanwezigheid van water ten zuiden; losse bestanddelen van één bouwlaag rondom verhard (kasseien + bakstenen) erf met spoor van cirkelvormig, bakstenen looppad van voormalige "paardenmanège". Een kleine boomgaard ten noorden scheidt de hoeve met geasfalteerde oprit van de straat af.

Ten noorden, boerenhuis van acht traveeën + twee rechts gelegen opkamertraveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); drie minder diepe linker traveeën onder afzonderlijk zadeldak met scherpere dakhelling en mank wegens uitbouw. Jaartal 1860 gevormd door muurankers van linker zijgevel. Verankerde, gele baksteenbouw. Twee rechthoekige kelderopeningen verdiept in steekboogomlijsting onder de opkamer met bouwnaad links. Rechthoekige muuropeningen met strekse latei; beluikte vensters.

Ten westen, sterk verbouwd stalgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Ten oosten, dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, gedateerd 1833 door middel van muurankers in bakstenen linker zijgevel. Horizontale plankenbeschieting. Links, storende nieuwe varkensstal.

Ten zuiden, net buiten thans gedempte omwalling, interessant doch vervallen éénbeukig wagenhuis uit de 18de eeuw (?). Horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling; zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, stro) met overstekende dakrand op houten modillons doorlopend over de dwarse gevels met strobeschieting in de top. Ankerbalkgebint van drie traveeën.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De hoeve werd gerenoveerd: de bij inventarisatie geregistreerde stal ten westen, schuur ten oosten en wagenhuis ten zuiden werden hierbij gesloopt.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003, Gijverinkhovestraat 2, Alveringem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 13 februari 2023).