Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeidershuisje

Beschrijving

Alleenstaand boerenarbeidershuisje van het langgestrekte type, zie rechts aanpalend schuurtje, met bakstenen stoep en voortuintje, gelegen haaks op doodlopende, geasfalteerde veldwegel. Laatst genoemde met analoog georiënteerde, minder interessante bebouwing van één bouwlaag onder zadeldak, bestaande uit 19de-eeuws hoevetje (nummer 37), voormalig schoolgebouwtje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummer 36) en 19de-eeuws arbeidershuisje (nummer 34); voornamelijk houten kozijnconstructies.

Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?), vermoedelijk met verstening uit de eerste helft van de 20ste eeuw van de oorspronkelijk in stijl- en regelwerk opgetrokken lange gevels. Achtergevel met een opkamertravee links. Verankerde, gele bakstenen linker zijgevel met aandak, muurvlechtingen en recente, lagere aanhorigheid. Rechts aandak met muurvlechtingen. Rechts, aanleunend schuurtje (eerste kwart van de 19de eeuw ?) onder zadeldak (Vlaamse pannen) met deels overstekende dakrand op schoorstukken (achtergevel). Horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Rechts aandak met muurvlechtingen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi