• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde en aan voet van lichte glooiing gelegen hoeve met onverharde oprit. Losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom deels begraasd, rechthoekig erf met rest van omwalling ten oosten en boomgaard ten westen.

Ten noorden, boerenhuis van vijf traveeën + twee rechter opkamertraveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (mechanische pannen), gedateerd 1834 door middel van muurankers van de met muurvlechtingen afgewerkte linker zijpuntgevel. Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige vensters met strekse latei; beluikte houten kruiskozijnen met schuiframen en kleine roedeverdeling. Twee getoogde kelderopeningen met getralied kozijn onder de opkamer. Rechthoekige deur met kozijn, strekse tussendorpel en bovenlicht met geometrische ijzeren tracéring. Rechts, aanleunend lager stalgebouw van zes traveeën, van 1932 volgens bewoners.

Ten oosten, kleine stal (nok loodrecht op boerenhuis) met horizontale plankenbeschieting, uit het tweede kwart van de 19de eeuw (?).

Ten zuiden, dwarsschuur uit het tweede kwart van de 19de eeuw (nok parallel aan het boerenhuis). Lange wanden met horizontale plankenbeschieting. Rechthoekige schuurpoort met accoladeboogpoortje, en wagenhuis links met houten hek. Recente, lage bijbouw tegen de achtergevel. Verankerde, bakstenen zijpuntgevels.

Alleenstaand bakhuis achter het boerenhuis; stond vroeger op het erf volgens bewoners.

Achter het boerenhuis, hoevegebouwen zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke, losse hoevegebouwen resteert vandaag enkel de boerenwoning ten noorden van het erf met aansluitende stalvleugel. De stal ten oosten verdween vermoedelijk kort na inventarisatie. De schuur en het bakhuis zijn niet langer aanwezig volgens luchtfoto's van 2008-2011. Ook de boomgaard ten westen is niet bewaard.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 1979-1990 en 2008-2011, Bellestraat 29, Alveringem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 29 oktober 2021).