Hoeve De vier caforen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De vier caforen

Beschrijving

Zogenaamd "De vier caforen" volgens bewoners. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom onverhard erf; bakstenen stoep rondom de hoevegebouwen. Onverharde erfoprit. Ten noordwesten, rest van voormalige omwalling achter het boerenhuis.

Woonhuis van vier traveeën + drie opkamertraveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons en laadvensters, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde, rode baksteenbouw met gecementeerde plint aan erfgevelzijde. Twee getraliede rechthoekige kelderopeningen onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei. Beluikte houten kruiskozijnen met schuiframen, kleine roedeverdeling en resten van oudere beglazing. Recent gewijzigde vensteropening links. Meer gesloten achtergevel met soortgelijke muuropeningen en rechts afdak. Links, lage aanhorigheid onder lessenaarsdak; rechthoekig venster met houten bolkozijn en kleine roedeverdeling.

Ten noordoosten, deels haaks tegen het boerenhuis aanleunende stalvleugel onder zadeldak (golfplaten); klimmende dakkapel en overstekende dakrand op houten modillons en schoorstukken. Jaartal 1870 van gele bakstenen opgenomen in metselverband van rechter zijpuntgevel (rode baksteen) met muurvlechtingen en uilengat. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting.

Ten zuidwesten, stalvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw met sterke aanpassingen. Ten oosten, loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi