Beschrijving

Ten oosten van de Neerloopbeek ingeplante hoeve met boerenhuis op oorspronkelijk omwalde, onverharde terp; bakstenen voetpad en stoep. Ten oosten, rest van omwalling. Verdwenen bruggetje volgens bewoners.

Ten noorden, boerenhuis met vier traveeën + een rechts een opkamertravee en één bouwlaag onder mank (zie uitbouw van achtergevel) zadeldak (mechanische pannen), uit de 18de eeuw(?); overstekende dakrand op houten modillons en hanggoot bij vier linker traveeën. Witgekalkte erfgevel op gepikte plint met rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Steunbeertje en spoor van bouwnaad in opkamergedeelte links. Rechthoekige vensters; beluikte houten bolkozijnen (18de eeuw?) met schuiframen, kleine roedeverdeling en deels bewaarde oude beglazing. Opkamervenster ingeschreven in getoogde omlijsting met geprofileerd beloop; overige vensters vermoedelijk oorspronkelijk in analoge omlijsting. Rechthoekige deur met kozijn en smal bovenlicht (19de eeuw). Meer gesloten achtergevel recent versterkt met steunberen. Uitbouw; houten 18de-eeuws bolkozijn met schuiframen, wisseldorpel met tandlijst, en kleine roedeverdeling. Links, onbelangrijk haaks aanbouwsel. Rechts, storend dienstgebouw van twee bouwlagen.

Ten westen, onbelangrijk stalgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw (nok loodrecht op het boerenhuis). Ten zuiden van de terp, een door recente nutsgebouwen ingesloten dwarsschuur (nok parallel aan het boerenhuis).

Opgetekend in april 1978 en inmiddels vernieuwd boerenhuis met bewaring van oorspronkelijk volume.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi