Boerenwoning

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde (?) hoeve met losse bestanddelen rondom geasfalteerd erf. Inplanting op lichte glooiing naar de IJzer toe, ten westen van de Neerloopbeek. Onverharde erfoprit tevens leidend naar verderop gelegen, minder interessante hoeve. Ten westen, rest van voormalige omwalling.

Ten noordwesten, interessant boerenhuis met twee opkamertraveeën links + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakrand op geprofileerde houten modillons en laadvenster, uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?). Verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige kelderopeningen verdiept in korfboogomlijsting onder de opkamer; getraliede houten bolkozijnen. Beluikte, rechthoekige vensters met houten bolkozijn, schuiframen en geprofileerde wisseldorpel; opkamervensters met bewaring van kleine roedeverdeling en oudere beglazing. Rechthoekige deur met kozijn en tweedelig bovenlicht, getralied aan binnenzijde. Achtergevel met getraliede analoge muuropeningen. Met leiperelaars begroeide zijpuntgevel links; beluikt rechthoekig zoldervenster met kozijn.

Ten zuidwesten, stalvleugel onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons; jaartal 1904 aangegeven door middel van rode bakstenen onder hartvormig metselaarsteken.

Ten noordoosten, door middel van tussenbouw (20ste eeuw) schuin tegen het boerenhuis aanleunende dwarsschuur omgebouwd tot stal; zadeldak (golfplaten) met rechts wolfseind en overstekende dakrand op houten modillons. Vermoedelijk versteende oude kern uit het eerste kwart van de 19de eeuw, zie rest van horizontale plankenbeschieting in linker gedeelte van achtergevel. Achter het boerenhuis, tot kleine stal omgebouwd bakhuis; nieuwe lage stalvleugel rechts ervan.

Ten zuidoosten nieuwe loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De bijgebouwen van de hoeve werden gesloopt, namelijk de stal ten zuidwesten, de schuur ten noordoosten en de tot bakhuis omgebouwde stal achter het boerenhuis.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2012, 2016, Lindestraat 25, Alveringem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 8 november 2022).