Maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij

Beschrijving

Voormalige maalderij, heden veevoederbedrijf. In 1848 werd ten zuidwesten van de huidige gebouwen (zie oude foto's) een houten windmolen, de zogenaamde Expoelmolen, gebouwd door de maaldersfamilie Lauwers. Deze open standaardmolen zou afkomstig zijn van Stabroek, waar hij "Koolhaasmolen" werd genoemd. Na een blikseminslag in 1926, werd hij circa 1936 verder afgebroken en vervangen door een mechanische maalderij.

Oorspronkelijk woonstalhuis, heden leegstaand, van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), van circa 1863, links uitgebreid circa 1870. Verankerde en witgeschilderde baksteenbouw op grijs geschilderde plint. Overwegend in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepaste, rechthoekige muuropeningen; aan erfzijde bewaarde geprofileerde daklijst; overluifeld rondbogig laadluik in de westelijke zijgevel.

Ten zuidwesten verankerde bakstenen bedrijfsgebouwen, uit de tweede helft van de 19de eeuw, aangepast en uitgebreid circa 1946: twee + drie + drie traveeën en één tot drie bouwlagen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Lijstgevels met houten kroonlijsten en baksteenfriezen; rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Mechelen/Hombeek, 1863/13, 1870/5, 1946/12.
  • DE KEERSMAECKER J. en LEMMENS P.J., Kempische windmolens, Antwerpen, 1973, p. 32.
  • HOLEMANS H. en LEMMENS P., Molens van Klein-Brabant, Mechelen en de Rupelstreek, Nieuwkerken, 1987, p. 32.
  • VERLINDEN F., Hombeek in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nummer 11.