Beschrijving

Semigesloten hoeve met U-vormige opstelling van de gebouwen rondom begraasd erf met vaalt, bereikbaar via kleine wegel uitlopend in de velden. Aan de straat palend boerenhuis met links aanleunend arbeidershuisje en rechts aansluitend schuurtje.

Boerenhuis (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) van zeven traveeën en één bouwlaag, uit de 19de eeuw. Verankerde, witgeschilderde voorgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen met strekse latei en kozijn: beluikte vensters en deur met bovenlicht; rechthoekige keldergaten in rechter travee. Tegen linker zijgevel aanleunend boerenarbeidershuisje van circa drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met overstekende rand (Vlaamse pannen, nok loodrecht in as van huis). Voorgevel met gewijzigde muuropeningen. Linker zijgevel met sporen van muurvlechtingen.

Tegen de rechter zijgevel aangebouwde schuur van vijftal traveeën. Onder zadeldak met overstekende rand (nok loodrecht in het verlengde van het huis, Vlaamse pannen), doorbroken door laadzolder onder zadeldak. Straatzijde met onder meer rechthoekige schuurpoort in linker travee.

Tegen achtergevel van schuurtje en boerenhuis aanleunende, gelijklopende stalgebouwen, onder zadeldak (nok loodrecht op het schuurtje en huis, Vlaamse pannen; overstekende rand), met laadzolders en rechthoekige muuropeningen, als noordelijke en zuidelijke begrenzing van erf. Zuidelijke stal vertoont ten oosten aandak met muurvlechtingen.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

De stalvleugel ten zuiden van het erf is niet langer bewaard.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2016, Vaartstraat 21, Alveringem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 28 oktober 2021).