Langgestrekte hoeve van 1779

Beschrijving

Gekoppelde woningen (verbouwde langgestrekte hoeve?), aan de kruising van Kwellemolen- en Oerenstraat, met grote voorliggende moestuin en achterliggende boomgaard; geheel omringd met een doorn- en lugustrumhaag. Boerenhuis van negen traveeën, onder meer vier traveeën (nummer 16) + vier traveeën + één travee rechts opkamer (nummer 17) en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot), deels mank wegens uitbouw aan achtergevel; jaartal 1779 aangebracht in dak door middel van blauwe pannen; 19de-eeuwse aanpassingen. Grotendeels vernieuwde lijstgevel van gele baksteen; beschilderde plint bij nummer 17. Rechthoekige muuropeningen met strek. Beluikte vensters met geprofileerde tussendorpel en kozijudeur met tweedelig bovenlicht bij nummer 16. Vensters met beluikt kozijn en paneeldeur met tweedelig bovenlicht in kozijn bij nummer 17. Behouden opkamervenster rechts met houten latei, afzaat, beluikt houten bolkozijn en kleine roedeverdeling. Lager aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen linker zijgevel. Ten oosten van woning, deels verbouwde dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Resten van stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Bakstenen zijpuntgevels.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi