Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, zonder specifiek erf, in nabijheid van de baan.

Op lage terp staand boerenhuis van zes traveeën + twee traveeën rechts met opkamer en één bouwlaag onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen; overstekende rand; hanggoot), hoger opgetrokken boven opkamer; oude kern uit de 18de eeuw, doch nadien aangepast. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint, de noordgevel van opkamer uitgezonderd. Eerste twee linker traveeën omgevormd tot stal. Vier volgende traveeën met rechthoekige muuropeningen: beluikte vensters met houten bolkozijn, en kozijndeur; deels kleine roedeverdeling. Venster ter hoogte van vijfde travee, verdiept in korfboognis. Beluikte, recentere opkamervensters boven rechthoekig keldergat met getralied bolkozijn en grafsteen als onderdorpel. Noordgevel met rechthoekige muuropeningen, onder meer venster met beluikt houten bolkozijn en kozijndeuren. Getoogde keldergaten onder opkamer. Rechter zijgevel met muurvlechtingen. Westelijke opkamergevel met sporen van aandak en zuidelijk schouderstuk. Linker zijgevel met bouwnaad en rechthoekige muuropeningen met kozijn. Geel bakstenen voetpad rondom het huis.

Ten oosten van boerenhuis, dwarsschuur van negen traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met overkragende rand, uit de 18de eeuw(?). Lange gevels bestaande uit bakstenen voeling waarboven horizontale plankenbeschieting; bakstenen zijpuntgevels met uilengat. Rechthoekige schuurpoorten, sommige met rondboogdeurtje. Krukgebint met mooi bewaarde standvinken.

Links van oprit, wagenberg met stallingen onder doorlopend, licht gebogen en mank zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, uit de 19de eeuw. Lange gevels bestaande uit bakstenen voeling en horizontale plankenbeschieting. Verankerde bakstenen zijgevels. Rechthoekige muuropeningen. Ankerbalkgebint.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi