Hoeve Hof Ten Houvere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof Ten Houvere

Beschrijving

Zogenaamd "Hof Ten Houvere" of " 't Hof van Houvre", eens bewoond door Reinout Knibbe, magistraat van Veurne-Ambacht, landhouder van de wet tussen 1491-1496. Het hof behoorde later toe aan het geslacht van de "Knibben". Thans bekend onder de naam "Klarewal". Nog deels omwalde (rest van wal ten noorden van huis) hoeve met losse bestanddelen; boerenhuis met voorliggende siertuin, op terp; overige hoevegebouwen U-vormig gegroepeerd rondom begrint erf met vaalt (neerhof), ten zuidoosten van terp.

Ten noordwesten, boerenhuis van vijf traveeën + twee traveeën rechts opkamer en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende rand op modillons; jaartal 1801 op voormalige tussendorpel van thans vernieuwde deur. Verankerde baksteenbouw. Nieuwe gevel met rechthoekig muuropeningen.

Ten westen van neerhof, sterk aangepaste stalling van negen traveeën onder gebogen zadeldak met overstekende rand en klimmende dakkapellen, uit de 19de eeuw(?). Verankerde baksteenbouw met afwisselend rechthoekige en getoogde muuropeningen.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheid.

• DE CUYPER G., De abdij- en herenhuizen te Alveringem, in Bachten de Kupe, VII, 6, 1965, p. 145-159.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi