Gemeentehuis van Alveringem

Beschrijving

"Gemeentehuis", opgericht in 1922 naar ontwerp van architect Camille Van Elslande (Veurne), ter vervanging van het tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar getroffen wetshuis.

Neorenaissancistisch breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een geknikt zadeldak (Vlaamse pannen + leien) met overstekende rand op houten modillons; hogere centrale travee uitlopend op een in- en uitgezwenkte top, bekroond met een overstekende achtkantige dakruiter met kleine lantaarn, koepeltje en windwijzer. Geel bakstenen lijstgevel (sierankers) op donkere plint; geprofileerde puilijst en fries met afwisselend ingeschreven ruiten en cirkels, onder de gootlijst. Rondbogige muuropeningen met strek, boven deur voorzien van druiplijst. Middentravee met aedicula-kruisvenster: rechthoekige venster met houten kruiskozijn in rondboogomlijsting met schelpvulling in boogveld, geflankeerd door gestileerde pilasters op consoles; bekronend entablement en driehoekig fronton. Rechthoekige dakkapellen onder plat dak, links en rechts van middentravee. Kleine roedeverdeling, soms met ingeschreven ruitmotief, algemeen; waaiervormig bovenlicht bij deur. Witstenen opschrift bord en provincieschilden in middentravee.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi