Herberg Den Appel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Appel

Beschrijving

Zogenaamd "Den Appel", volgens puilijst met opschrift. Herberg waar, van 1917-1918 de Belgische letterkundigen in legerdienst vergaderden (zie gedenkplaat).

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch met een in de 19de eeuw aangepaste gevel (behouden muurankers); met schijnvoegen gecementeerd op bossage-plint. Rechthoekige muuropeningen voorzien van kozijnconstructie met geprofileerde tussendorpel: vensters met bolkozijn, beluikt op begane grond; deur met bovenlicht. Links aandak met muurvlechtingen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Aan de voorgevel is een rechthoekige witglazen gedenkplaat bevestigd, ter herinnering aan Belgische letterkundigen in legerdienst die er vergaderden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

• DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.