• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve bestaande uit woonhuis en schuur/stal. Ruim voorerf met boomgaard, rondom rond omgeven door dichte hulsthaag; gietijzeren inrijhek.

Woonhuis van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met voorgevel (op het zuiden) van acht traveeën, in twee fasen gebouwd: 1673 (links vier traveeën), en 1742 (rechts vier traveeën). In de 19de of 20ste eeuw geüniformeerd met beraapte gevels en beluikte en getraliede rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur geflankeerd door bakstenen pilasters. Analoge achtergevel met minder vensters en een klimmende dakkapel boven de deur.

Evenwijdig aan het woonhuis een ruime schuur/stal in L-vorm gebouwd. Bakstenen constructie onder zadeldaken (Vlaamse pannen), met typische breed overstekende dakrand.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Het woonhuis werd omstreeks 2016-2018 ingrijpend gerenoveerd. De beraping en de luiken zijn niet langer aanwezig; de deur werd voorzien van een hardstenen omlijsting in plaats van de voorheen aanwezige bakstenen pilasters. Het volume wordt nu gekenmerkt door een contrasterende witte beschildering ten opzichte van een zwart geschilderde plint en schrijnwerk. Tegen de westelijke kopgevel werd een uitbreiding gerealiseerd.

Het gietijzeren inrijhek is niet bewaard.

• Geopunt Vlaanderen, Orthofoto’s 2016, Moerbeke [online], https://www.geopunt.be/ (geraadpleegd op 16 juli 2020).
  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (13 juli 2020).