Maalderij en molenaarswoning

Beschrijving

Voormalige molenaarswoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Beraapte voorgevel op gecementeerde plint. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; 19de-eeuws voorkomen doch met oudere kern.

De "Kroonmolen", een houten staakmolen van 1627 werd in 1924 afgebroken; de plaats is heden nog aangegeven door een miniatuur model.

Mechanische maalderij "Wauman" circa 1870 op het erf gebouwd en in 1967 stopgezet. Rechthoekige bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak. Brede rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling.

Technische infrastructuur: verdwenen stoommachine (circa 1914 uitgebroken en vervangen door elektrische aandrijving), haverpletter en koekbreker. Bewaard koppel maalstenen op eikenhouten stoel en kleine builmolen op de zolderverdieping.

• VAN RAEMDONCK F., Kroniek van Tielrode, Tielrode, 1972-1973, p. 246.

Auteurs: Demey, Anthony